marți, 17 septembrie 2013

Ardeiul iute stimuleaza imunitatea

Ardeiul iute este foarte bun in mancaruri, dar, pe langa gustul sau intens, ofera si numeroase beneficii organismului.
Omoara celulele canceroase
Celulele umane se extermina printr-un proces numit apoptoza. Dar in anumite feluri de cancer, apoptoza nu mai apare, celulele se multiplica in continuu, transformandu-se treptat in tumori. Aici intervine ardeiul iute, care prin capsaicina continuta lupta cu tumorile de la nivelul pancreasului, al plamanilor si prostatei.
Calmeaza durerea
Capsaicina este aceea care ajuta la amortirea durerii. Atunci cand atinge limba, receptorii durerii sunt activati, de aceea se simte si acea senzatie de arsura. Apoi, insa, senzatia ajuta la calmarea altor dureri din corp. Medicina spune ca ardeii iuti ajuta in special in caz de artrita.

Stimuleaza imunitatea

Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A.
Doua lingurite de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni, invadatori.

Beneficii cardiovasculare

Ardeiul rosu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu rol important in formarea cheagurilor de sange.
Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu