joi, 1 august 2013

Este posibila teleportarea?

In serialul SF Star Trek, teleportarea este un lucru firesc, care se petrece in mod frecvent. Insa daca teleportarea este posibila, oare de cat timp si energie este nevoie? S-a calculat ca teleportarea unui om de pe Pamant pana in spatiu are nevoie de 4,85 x 10 la puterea 15 ani.

Studentii fizicieni de la Universitatea Leicester au fost cei care au reusit sa calculeze timpul si energia de care e nevoie pentru transmiterea datelor in vederea teleportarii unei fiinte umane in spatiu, potrivit Phys.

Studentii au determinat ca energia necesara teleportarii unei persoane este indicat sa fie dependenta de latimea de banda, ceea ce inseamna ca o scadere a timpului determina o crestere a consumului de energie.

Lucrarea lor "Calatorie prin teleportare" a fost publicata recent de revista Physics Special Topics a Universitatii Leicester din Marea Britanie.

Pentru a incepe procesul, fiecare om care este teleportat va trebui sa fie reprezentat de datele transferabile.

La nivelul de baza, datele de transfer ale unui om ar fi reprezentate de perechile de ADN care alcatuiesc genomul din fiecare celula. Totalul datelor pentru fiecare celula a fost calculat si ar avea aproximativ 10 la puterea 10 (biti).

Reconstituirea mentala a unei personae nu este atat de simpla. Informatiile complete ale creierului cuprind un total de informatii de aproximativ 2,6 x 10 la puterea 42 (biti).

In final, dupa terminarea calculelor, pentru teleportarea cu succes a unui om de pe Pamant pana in spatiu s-a presupus ca latimea de banda utilizata este de 29,5 pana la 30 GHz, iar transferul de date ar avea nevoie de 4,85 x 10 la puterea 15 (ani).

Universul este considerat a avea aproximativ 14 miliarde de ani, 14 x 10 la puterea 9 (ani), iar pentru a teleporta un singur om ar fi nevoie de 350.000 de ori mai mult timp decat anii care au trecut din momentul producerii Big Bang-ului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu