Ce sunt antioxidanţii?Un antioxidant este orice
vitamină, mineral sau nutrient care are rolul de a proteja şi de a
repara celulele corpului, astfel încât să nu fie afectate de efectul
nociv al radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi sunt prezenţi în
corpul nostru în mod firesc şi contribuie la distrugerea şi eliminarea
bacteriilor şi viruşilor care atacă organismul. Însă, atunci când ajung
în concentraţii prea mari (din cauza poluării, a alimentelor nesănătoase
sau a fumului de ţigară inspirat) devin dăunători. Aici, intervin
antioxidanţii.
În ce alimete găsim antioxidanţii?
Antioxidanţii există sub cea mai pură formă în fructe, legume,
cereale, nuci, aflăm de la medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Printre cei mai importanţi antioxidanţi pentru organism se numără
betacarotenul, vitamina C, vitamina E, zincul şi seleniul. Iată în ce
alimente le găseşti!Betacarotenul îl găseşti în spanac, cartofi dulci,
roşii, caise, sparanghel, sfeclă, broccoli, pepene galben, morcovi,
mango, piersici, grepfrut roz, dovleac.Vitamina C o găseşti în ardei,
pătrunjel, citrice, măceşe, cătină, căpşuni, broccoli, varză de
Bruxelles, pepene galben, conopidă, grepfrut, nectarine, papaya.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu